Elementy biotechnologii 1200-1ELBIOW5
Zasady technologiczne. Charakterystyka technologii biochemicznych. Reakcje katalityczne i enzymatyczne. Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym. Otrzymywanie szczepόw przemysłowych - izolacja, selekcja. Biologiczne źrόdła węgla, azotu, tlenu oraz źrόdła energii. Surowce odnawialne. Rozwój procesu technologicznego. Techniki hodowlane. Procesy z unieruchomionymi komόrkami. Kontrola procesu przemysłowego. Klasyfikacja i zasady działania bioreaktorów i fermentorów. Prowadzenie procesu w warunkach sterylnych. Transfer masy i ciepła w przemyśle chemicznym i biochemicznym. Przemysłowe techniki separacji, zagęszczania i oczyszczania substancji biologicznych.
Wybrane przykłady przemysłowych procesόw biotechnologicznych: Produkcja etanolu, kwasόw organicznych, aminokwasόw. Techniki biochemiczne w chemii lipidόw i tłuszczόw. Produkcja i zastosowanie preparatόw enzymatycznych. Produkcja antybiotykόw. Witaminy, surowice i szczepionki. Mikrobiologiczne wydzielanie metali. Biotechnologiczna utylizacja ściekόw i odpadόw przemysłowych. Biotechnologia a ochrona środowiska. Elementy ekonomiki procesόw przemysłowych. Szacowanie kosztόw, projektowanie procesu przemysłowego. Przemysł biotechnologiczny jako biznes. Firmy biotechnologiczne. Patenty. Bioetyka.
Kierunek podstawowy MISMaP
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Tryb prowadzenia
Efekty kształcenia
Po ukończeniu wykładu student potrafi wyjaśnić podstawowe pojęcia technologii chemicznej i biotechnologii, potrafi rozpoznawać problemy związane z projektowaniem i oceną procesu technologicznego na gospodarkę i środowisko, analizować przebieg procesu, wskazać wady i zalety określonych metod produkcji substancji chemicznych. Student potrafi ocenić parametry i wstępnie dobrać optymalną metodę przemysłowego otrzymywania, oczyszczania, przeróbki i utylizacji substancji chemicznych wykorzystywanych w nowoczesnej chemii, inżynierii materiałowej i energetyce. Student potrafi powiązać pojęcia i osiągnięcia naukowe z ich zastosowaniami komercyjnymi. Student będzie umiał posługiwać się normami – krajowymi i międzynarodowymi – w zakresie techniki oznaczeń oraz oceny jakości i wartości surowców i towarów.
Kryteria oceniania
punktowany egzamin pisemny, ocena końcowa zależna od liczby punktów
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Biotechnologia:
[1] K. Szewczyk: „Technologia biochemiczna”, Wydawnictwa Politechniki Warszawskiej 1997.
[2] „Podstawy biotechnologii przemysłowej”, praca zbiorowa pod red. W. Bednarskiego i J. Fiedurka, WNT, Warszawa 2007.
[3] Aiba, Humprey, Millis: „Inżynieria biochemiczna”, WNT Warszawa 1977
[4] J. Buchowicz : „Biotechnologia molekularna”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007
Biochemia:
[5] J. Kączkowski: „Podstawy Biochemii”, WNT, Warszawa
[6] Streyer L. „Biochemia”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1997 (i wersje późniejsze)
Inżynieria i Technologia Chemiczna:
[7] “Podręcznik do ćwiczeń z technologii chemicznej” praca zbiorowa pod red. T. Kasprzyckiej-Gutman., Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 1996r
[8] E. Bortel, H. Koneczny: „Zarys technologii chemicznej”. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1992.
[9] E. Grzywa, J. Molenda - “Technologia podstawowych syntez organicznych”.
[10] E. Bortel, H. Koneczny - Zarys technologii chemicznej.
[11] J.Kępiński - Technologia chemiczna nieorganiczna.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: